Waarom Dublin?
Rabobank Noord- en West Twente's interesse ging uit naar Dublin, tot voor kort één van de zorgenkindjes van de eurozone, groeit de Ierse economie nu fors. Daarnaast zijn al diverse ondernemers uit de regio Twente actief in Dublin, of benieuwd naar wat de regio hen zou kunnen brengen.
Het bruto binnenlands product van de Ieren steeg afgelopen jaar (2015) met 7,8 procent. Dat is de sterkste groei sinds 2000. Ierland is daarmee bovendien het best presterende land van de eurozone. Ierland is hersteld van de ergste recessie in de moderne geschiedenis van het land. Het kreeg eind 2010 een steunpakket van in totaal 85 miljard euro van internationale geldschieters.
Dublin is de hoofdstad van Ierland en het grootste economische centrum met een concentratie van organisaties op het gebied van onderwijs, onderzoek en technologie. Bedrijven als Google, Facebook en Amazon hebben zich de afgelopen jaren gevestigd in Dublin. Inmiddels is er een krachtig startup ecosysteem ontstaan, bekend onder de naam Silicon Docks, met een goede mix van private incubators, krachtige overheidsinitiatieven, financiers, dienstverleners, onderwijsinstellingen en grote bedrijven. Dublin heeft ook zijn eigen startup ambassadeur, gefinancierd door private partijen.
De succesfactoren voor de groei zijn met name de gunstige belastingtarieven, geld uit Europa dat geïnvesteerd is in infrastructuur en onderwijs, een overheidsbeleid gericht op het verder ontwikkelen van de maak- en software industrie en een sterkere focus op export.
Waarom een Inspiratiereis?
Rabobank Noord en West Twente vindt het belangrijk een regionale rol te spelen en verbindingen te leggen binnen de regio. Daarom initieert zij jaarlijks zakelijke inspiratiereizen voor haar (groot)zakelijke klanten en relaties. Op deze manier kunnen de ondernemers - samen met ambitieuze collega-ondernemers uit de regio - inspiratie, inzichten en internationale contacten opdoen voor het verder groeien van hun bedrijf.
Programma
Het programma was afgestemd op de wensen van de groep als geheel als ook de wensen van de individuele deelnemers. Zo hebben we een bezoek gebracht aan The Jelly Bean Factory met een mooi verhaal van de oprichter, inzicht gekregen in het ecosysteem van Ierland en wat de beweegredenen van bedrijven zijn om zich in Ierland te vestigen, een vermakelijk verhaal gehoord van de oprichter van de S3 Group die geridderd is in de orde van de oranje nassau vanwege het stimuleren en uitvoeren van de verbinding en de business tussen Ierland en Nederland, 2 professoren hebben heel uiteengezet inzicht gegeven in de vastgoedmarkt en vastgoedcrisis van Dublin en een kijkje mogen nemen in de startup scene van Ierland. Daarnaast heeft de groep een bezoek aan Guinness en Teeling Whiskey gebracht.
Resultaat
De groep heeft een goed beeld gekregen van de ontwikkelingen, business cultuur en mogelijke kansen in Dublin. Bovendien was de reis een mooie gelegenheid om van elkaar te leren en het onderlinge netwerk verder te versterken, en hebben enkele ondernemers concrete contacten op gedaan voor verdere business in Ierland.